Er bestaan talloze beugels om de meest uiteenlopende gebitsproblemen te behandelen. Bij de planbespreking zal het behandelplan worden voorgesteld en toegelicht. Hieronder volgt een globaal overzicht van de soorten beugels die worden gebruikt
Aktivator
Een aktivator, ook wel blokbeugel genoemd, dient er voor om de kaakstand te corrigeren, bijvoorbeeld bij een grote overbeet of een diepe beet. Vaak heeft dit een gunstige uitwerking op de liprelatie en het gezichtsprofiel. Behandeling met een aktivator werkt alleen bij kinderen die nog groeien en uiteraard de beugel goed dragen. Hierna worden de tanden en kiezen rechtgezet en met elkaar in contact gebracht met een vaste beugel.
Aktivator: Twin Blok
Herbst
Deze zorgt er net als de activator voor, dat de boven- en ondertandbogen goed tegenover elkaar komen te staan. De ondertandboog wordt wat naar voren geduwd en de bovenkant wat naar achteren.
Plaatbeugel
Een plaatbeugel bestaat uit een uitneembare, kunsthars verhemelteplaat waaraan metalen draaddelen zijn bevestigd. Sommige van die draaddelen zorgen ervoor dat de beugel stevig rond je gebit blijft zitten (ankers). Andere draaddelen hebben een verende werking en duwen met kleine krachten tegen je tanden. Deze zorgen ervoor dat je tanden rechter gaan staan. In sommige plaatbeugels zit in het midden een schroef, daarmee kunnen we je bovenkaak breder maken. Met een plaatbeugel kunnen we heel veel verschillende afwijkingen aan je gebit en kaken behandelen. Meestal krijg je een plaatbeugel aan het begin van je behandeling, maar het komt ook wel eens voor dat je later in de beugelbehandeling nog een plaatbeugel krijgt. Elke plaatbeugel wordt speciaal op maat gemaakt, passend bij jouw gebit.
Hyrax
Een Hyrax wordt gebruikt om je bovenkaak te verbreden. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak beter op elkaar aan. Er ontstaat meer ruimte in je mond, waardoor het trekken van tanden en kiezen soms voorkomen kan worden. Met een sleuteltje word de schroef aangedraaid, hierdoor wordt de beugel verbreed. Doordat de bovenkaak wordt verbreed, ontstaat er een spleet tussen de voortanden. De spleet wordt later gecorrigeerd.
De Hyrax zit vastgelijmd aan de kiezen in de bovenkaak. De beugel laat voldoende mondopening toe waardoor je ermee kunt eten, praten en sporten.
Buitenboordbeugel
Met een buitenboordbeugel kan worden gestart om ruimte te maken in de bovenkaak, hierdoor worden scheven tanden rechtgezet en kun je beter kauwen. Soms wordt de buitenbeugel bijgeplaatst tijdens de behandeling met een aktivator of de vaste beugel. In alle gevallen hoeft een buitenboord beugel niet overdag te worden gedragen, en dit is voor velen vaak een grote geruststelling.
Lipbumper
Een lipbumper maakt ruimte in de ondertandboog door de grote kiezen naar achteren te verplaatsen d.m.v. lipdruk. Om de lipbumper te kunnen plaatsen worden er twee bandjes om de kiezen geplaatst die zijn vastgezet met een speciaal cement. De beugel is voor de patiënt uitneembaar, de bandjes niet.
Vaste beugel
Een vaste beugel, ook wel een plaatjes-, slotjes-, of blokjesbeugel, bestaat uit brackets die op de tanden en kiezen zitten en uit verschillende draden. De vaste beugel wordt gebruikt om tanden en kiezen recht te zetten of te verschuiven. Vaak worden er elastiekjes voorgeschreven die dan gedragen moeten worden. Goed blijven poetsen is ontzettend belangrijk tijdens de hele behandeling, omdat blijvende witte plekken en ook gaatjes veel sneller kunnen ontstaan!
Ook wordt het eten van harde dingen zeker afgeraden, maar zoals bij alle beugels krijg je bij ons uitgebreide instructie vóór de behandeling.
Chirurgische kaakcorrectie
De stand van de tanden kan op iedere leeftijd worden aangepast. De stand van de kaken echter niet. Deze kan alleen rond de pubertijd worden beïnvloed. Wanneer de kaken na deze leeftijd niet correct ten opzichte van elkaar staan kan dit gecorrigeerd worden door middel van een kaakoperatie. Afhankelijk van de gebitssituatie en de kaakrelatie zal de operatie zich beperken tot alleen de boven- of onderkaak of worden beide kaken worden geopereerd.
Voorafgaand aan een dergelijke operatie worden de tanden en kiezen door middel van een vaste beugel recht gezet. Wanneer de tanden netjes in de rij staan zal de operatie plaatsvinden om de kaak/kaken te verplaatsen.
De keuze voor een kaakoperatie zal altijd na een consult bij de kaakchirurg worden gemaakt. Orthodontist en kaakchirurg moeten beide de patiënt zien en onderzoeken zodat zij samen kunnen bepalen wat de beste behandeling voor deze specifieke patiënt zal zijn. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld en besproken met de patiënt.
Samenwerking
Voor chirurgische kaakcorrecties werken wij nauw samen met het UMC en Martini Ziekenhuis te Groningen
Ruimtegebrek
Soms is de kaak te klein voor alle tanden en kiezen en moeten er gezonde kiezen getrokken worden om ruimte te maken. Ook kan een overbeet gecorrigeerd worden door kiezen te trekken. In dit filmpje zie je verschillende voorbeelden.
Retentiebeugel
Als je beugel eruit mag, heb je een mooi en regelmatig gebit. Tanden en kiezen hebben vlak na de beugelbehandeling vaak nog wel de neiging om terug te keren naar de beginpositie. Om het mooie resultaat vast te houden, krijg je daarom na een beugelbehandeling vaak nog een retentiebeugel. Retentiebeugels zorgen ervoor dat je tanden en kiezen goed vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats. Er zijn veel verschillende soorten retentiebeugels:
Een spalkje is een dun metalen draadje die aan de binnenkant van je voortanden wordt geplakt. Het draadje zorgt ervoor dat je tanden niet kunnen verschuiven. Een spalkje blijft vaak meerdere jaren zitten, hiervan merk je bijna niets. Zo krijgen je tanden en kiezen genoeg tijd om netjes op hun nieuwe plek te blijven staan.
Een ‘IR’ (Invisible Retainer) is een soort plastic hoesje die je over je tanden en kiezen kunt schuiven. Het hoesje sluit precies aan op je gebit, zodat je tanden en kiezen niet weg kunnen schuiven. Na een jaar kun je de IR steeds minder gaan dragen. Als je merkt dat de beugel strakker gaat zitten, doe hem dan weer wat vaker in. Draag de IR net zo lang totdat je tanden en kiezen goed stabiel zijn vastgegroeid.